ASH Uzmanlığı Nedir?
Aile ve sosyal hizmetler Uzmanlığı, mesleğe özel yarışma sınavı ile girilen A Grubu kariyer bir meslektir. Mesleğe giriş için Yabancı Dil Sınavı (C Seviye) KPSS sınavından yeterli puan alınmasından sonra ayrıca Bakanlık tarafından sözlü sınav yapılmakta, her iki sınavda da başarılı olanlar Aile ve sosyal hizmetler Uzman Yardımcılığına atanmaktadır.
Aile ve sosyal hizmetler Uzman Yardımcılığı süreci, eğitim alma, tez hazırlama, yazılı ve sözlü yeterlik sınavlarına girme gibi yoğun aşamalardan oluşan, uzman yardımcılarının kendileri geliştirdikleri bir süreçtir. Bu süreç sonrasında Aile ve sosyal hizmetler Uzmanlığı unvanı elde edilebilmektedir.
Aile ve sosyal hizmetler uzmanlığı, sadece verilen işlerin yapıldığı statik bir meslek değildir. Niteliği itibariyle, kendini her yönden geliştirmeyi gerektiren dinamik bir öğrenme sürecidir. Bu kapsamda, uzmanların yaptıkları ana işleri şu şekilde sıralayabiliriz.
➤ Görevli olduğu birime ilişkin iş ve çalışmaların yapılması yanında, bu işlerin daha nasıl hızlı ve etkin yapılabileceği konusunda öneriler geliştirir.
➤ Görevli olduğu konularda inceleme ve araştırmalar yapar, rapor hazırlar.
➤ Mevcut uygulamaların geliştirilmesi ya da yeni bir uygulamanın ortaya çıkarılabilmesi için proje hazırlar, projenin yürütülmesine katkı sağlar. Bu nedenle uzmanlar kapasite geliştirme konusunda oldukça etkindirler.
➤ Mesleki mevzuat değişikliklerini takip eder, mevzuatın geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarda bulunur ve mevzuatın uygulamada aksayan yönlerine ilişkin görüş ve teklif bildirir.
➤ Bakanlığı yurt içi ve yurt dışında düzenlenen toplantı, seminer, kurs ve konferanslarda temsil eder ve Bakanlık görüşü oluşturulmasına katkıda bulunur.
Uzman Yardımcılarının Yetiştirilme Esasları:
Uzman yardımcıları öncelikle, belirlenen bir eğitim planına göre teorik bir eğitim sürecinden geçerler. Daha sonra görevlendirilen birimlerde uzman gözetiminde çalışmaya başlarlar. Bu çalışma süreci, mesleki bilgi ve tecrübenin geliştirilmesi yanında uzmanlığın gerektirdiği bilgi, beceri ve niteliklerin kazanılmasına yönelik bir yetişme sürecidir.
Uzman yardımcılığı süresinde ayrıca mevzuatın uygulanması, yorumlanması ve geliştirilmesine ilişkin işlerin nasıl yapılacağı, araştırma ve incelemenin nasıl yürütüleceği, yurt içi ve yurt dışı toplantılarda temsilin nasıl yapılacağı konuları da detaylı bir şekilde öğrenilmektedir.
Uzmanlık Süreçleri:
Uzman yardımcıları uzmanlığa atanabilmek için yeterlik sürecine tabi tutulur. Yeterlik süreci, tez savunması ve yeterlik sınavı olmak üzere iki aşamalıdır.
Uzman yardımcısı olarak adaylıkta geçen süre dâhil on sekiz ay süre ile Bakanlık birimlerinde fiilen çalışanlar, uzmanlık tezini hazırlamaya hak kazanır.
Uzmanlık tezi hazırlayıp tez jürisi tarafından tezleri yeterli bulunan uzman yardımcıları yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar.
Uzmanlık tezi yeterli bulunan ve uzman yardımcısı olarak adaylıkta geçen süre dâhil en az üç yıl Bakanlık birimlerinde fiilen çalışan uzman yardımcıları, yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar.
Bakanlığın görevlerine ilişkin mevzuat, teşkilat yapısı ile Bakanlığın görev alanına giren ve sınav ilanında belirtilen diğer konulardan yazılı ve sözlü şeklinde yapılır.
Yazılı sınavda başarılı olanlar sözlü sınava girmeye hak kazanırlar. Yazılı ve sözlü sınavda da başarılı olan uzman yardımcıları uzmanlığa atanırlar